Interview Scheveningse Courant
In de haven van Scheveningen zou zich een gruwelijke strijd om de macht kunnen afspelen
Scheveningen – Thrillerschrijver Dick van den Bosch kijkt vanuit zijn appartement uit over de haven van Scheveningen. De gewone man ziet daar mensen die druk bezig zijn met het dagelijkse werk. Voor een fantasierijke auteur zou onder die routine zomaar eens een wereld van misdaad en intriges verborgen kunnen zijn.
Ook al hoeft Van den Bosch alleen maar op te schrijven wat er volgens hem allemaal aan spannends op de kade zou kunnen gebeuren; zijn eerste thriller ‘Het Bali Complot; een gruwelijke strijd om de macht’ speelt zich af in het verre buitenland. Bali is met zestien uur vliegen inclusief een overstap in Singapore of Kuala Lumpur inderdaad ver, vindt de schrijver. Hij heeft het Indonesische eiland twee keer bezocht. Voor de reis koopt hij op Schiphol boeken. Thrillers vooral. “Toen zei mijn vrouw een keer: waarom schrijf je ze niet zelf?” Van den Bosch had in het verleden al wel eens wat geschreven. “Komische verhalen; nooit wat mee gedaan.”
Bali leek hem een goede plek voor zijn thriller. Hij zegt het eiland inmiddels goed te kennen. “Het is er warm en zwoel en in die Aziatische cultuur gebeuren dingen die wij niet kennen.” In zijn strandstoel maakte hij een eerste schets voor zijn boek. Over een duivels plan van de leider van een eeuwenoud volk dat het eiland op haar grondvesten doet schudden. En over hoofdcommissaris Soekotjo die voor een groot mysterie staat. Met een speciaal politieteam wil hij de gruwelijke moord op vier toeristen oplossen. Er gebeurt meer: plotseling toenemend drugsgebruik, een ontvoering en politieke intriges. Aan het eind van het boek blijkt of Soekotjo en zijn mensen de misdaden op tijd weten op te lossen of dat Bali over de rand van de afgrond valt.
Van den Bosch werkte de schets in zeven maanden uit. Niet aan één stuk door maar in stapjes , waarbij het de ene keer wat beter vlotte dan de andere. “En je moet onderzoek doen; het is dan wel fictie maar alle plaatsen en hotels, de gebruiken en de cultuur moeten kloppen.” Maar of dat een goed boek oplevert? Een beroepslezer van een uitgeverij kan dat volgens Van den Bosch het beste beoordelen. “Ik kan het ook zelf uitgeven, maar dan heb ik nog geen oordeel van iemand. Veel later misschien, van een lezer.”
De schrijver stuurde zijn thriller naar Boekscout in Soest. “Ik wist toen nog niet dat ze dagelijks zeker twintig manuscripten ontvangen en dat ze met maar zeven procent daarvan iets doen.” Zijn inzending sprong eruit: de volgende dag belde de uitgever al met de vraag of hij de week erop eens kon komen praten. De uitgever vond ‘Het Bali Complot’ ‘een zinderende thriller die je het liefst in een keer uit wilt lezen’ en noemt het ‘een zinderende thriller en rondreis in één.’ Dat laatste zorgt er volgens Van den Bosch voor dat het boek geen geijkte politieroman is. “Mensen die op Bali zijn zullen de beschrijvingen herkennen.”
Levendige personages bevolken zijn boek, werft de schrijver. Niet iedereen ziet die op dezelfde manier, leren reacties van lezers. “Dan komt het wel, gedeeltelijk of helemaal niet overeen met hoe ik dat heb gezien. Maar ik heb wel geprobeerd ze niet oppervlakkig te laten zijn; aan de goede én aan de slechte kant.” Want het gaat over goed en kwaad en over het goede dat het kwaad overwint. “Van zo’n einde hou ik wel.” Met dat in gedachten hield van den Bosch zich verre van schriftelijke afrekeningen met mensen die hem ooit dwarszaten. Het is verleidelijk om dat te doen maar het lost niets op, vindt hij. “Het kost teveel positieve energie.”
Er komt geen vervolg op ‘Het Bali-complot’. De schrijver zegt de thriller trouw te blijven, al valt zijn tweede boek onder een ander genre. Het is al voor driekwart af, maar waar het over gaat moet van hem nog even geheim blijven. Voor zijn volgende thriller kijkt Van den Bosch naar Spanje; ook een land waar hij graag komt. “En ik vind het leuk om onderzoek te doen in het land waarover je schrijft.”
Van den Bosch leerde en passant ook nog wat zakelijke bijzonderheden van zijn uitgever. Voor zijn eersteling leverde hij 450 pagina´s in. Dat zijn er met een aangepast lettertype en wat indikken 322 geworden. “De uitgever wil het in een bepaald formaat zodat het boek door de brievenbus kan. Want 85 procent van de boeken in Nederland worden via internet verkocht.” Boekscout geeft papieren boeken uit. De reden dat ‘Het Bali-complot’ niet elektronisch te lezen is. Traditionele uitgevers vinden dat digitale boeken nog teveel illegaal worden gedownload. Daar verdienen ze dus niet aan.
Het Bali Complot; een gruwelijke strijd om de macht
Auteur: Dick van den Bosch
Uitgeverij: Boekscout Soest
ISBN: 978-94-022-4661-2