Dick van den Bosch

Jurist, CEO maar vooral auteur

Dick van den Bosch

Jurist, CEO maar vooral auteur

Interview ‘Dit boek heb ik altijd willen schrijven’

Interview Scheveningse Courant

Scheveninger Dick van den Bosch beschrijft zoektocht naar ultieme gezondheidspil

Scheveningen – Een pil die onmiddellijk een einde maakt aan alle geestelijke en lichamelijke ellende: tot een maximum van honderd jaar. Daarna houdt het leven op, ook al verkeert iemand door die pil nog steeds in een blakende gezondheid. Scheveninger Dick van den Bosch vertelt erover in zijn nieuwe boek ‘Mijn zoektocht naar die ene pil’.

Van den Bosch vraagt zich in zijn boek af of iemand die honderd jaar kerngezond is ook automatisch gelukkig zal zijn. Dat is niet per definitie zo, maar het helpt wel. In een gezond lichaam zit immers vaak een gezonde geest. Rest de vraag: wanneer zijn mensen gelukkig? Daar wordt verschillend over gedacht. De een zoekt het in uiteenlopende sporten terwijl de ander zich verlaat op spirituele oefeningen. Tussen beiden is een overeenkomst: er is goed zaken mee te doen, getuige de vele sport- en yogastudio’s.

Sport en spiritualiteit zijn twee manieren waarmee mensen individueel geluk proberen te winnen. Er zijn er meer en overal op de wereld menen mensen dat zij meer geluk in de aanbieding hebben dan anderen die zich met geluk en welzijn bezig houden. De praktijk leert dat dit geen handelsproducten zijn die met een gang langs de kassa te verwerven zijn. Geluk en welzijn moeten worden verdiend en dat duurt doorgaans een heel leven. “De rode draad  in mijn boek is uiterst serieus,” schrijft Van den Bosch. Zonder humor is het niet, want humor bepaalt in belangrijke mate of mensen zich goed voelen en draagt zo bij aan een gelukkig leven.

Iets ongrijpbaars als humor is één van de ingrediënten die Van den Bosch aan die ene pil zou toevoegen. Liefde en aandacht horen er ook in, net als passie en begeleiding, saamhorigheid, eenvoud en rust. Je goed en gelukkig voelen hangt sterk af van wat iemand er zelf voor doet. “Blijf je binnen op de bank zitten dan kan je het wel schudden.” Dat kost veel energie, merkt Van den Bosch op. “Maar die krijg je in een veelvoud terug als je je daardoor beter en goed voelt.” De ene pil die hij in gedachten heeft legt er de basis voor. “De rest is aan jou.”

“Dit boek heb ik altijd willen schrijven,” zegt Van den Bosch over ‘Mijn zoektocht naar die ene pil’. Om en nabij de helft ervan is eigen waarneming en de rest is verzonnen. Hij bewerkte ook een aantal vroegere verhalen. Die komen uit een komische bundel die hij eerder schreef om mensen aan het lachen te maken. Dat is niet zo makkelijk, legt hij uit. Want waar de één zich onmachtig onder tafel lacht komt de ander niet verder dan een moeilijke glimlach.

Van den Bosch bracht zijn humoristische vaardigheden bijvoorbeeld als gastheer op evenementen onder de aandacht.  “Dan deed ik of ik voorlas uit een boekje dat ik op de rommelmarkt had gevonden. Zo kwam ik erachter of mijn verhalen wel leuk waren. Dat moesten ze wel zijn, want nog jaren daarna vroegen mensen me of ze dat gevonden boekje ook eens mochten lezen. Wat niet kon omdat het natuurlijk kwijt was, maar dat is iets anders.”

De wereldwijde zoektocht naar die ene pil is voor Van den Bosch de lakmoesproef om na te gaan of zijn verhalen inderdaad leuk zijn. De recensies zijn lovend, constateert hij. “Ik hoorde van een dame die het in de trein las dat de conducteur haar vermaande met de woorden: “Wilt u niet zo hard lachen? Het stoort de andere reizigers!”

Mijn zoektocht naar die ene pil
Auteur: Dick van den Bosch
Uitgeverij: Boekscout Soest
ISBN: 978-94-0224-951-4

Dick van den BoschJurist, CEO maar vooral auteur